onsdag 4 februari 2015

BETT 2015

För ett par veckor sedan besökte jag BETT-mässan på Excel i London tillsammans med min kollega Päivi. Vi åkte med Mac Suppport och Scandinavian Education och fick ta del av några fantastiska utbildningsdagar. Vi anlände senare än övriga deltagare och var incheckade på hotellet först på onsdagskvällen och missade därmed en del av programmet. MacSupport dokumenterade resan och både jag och Päivi hamnade i bild. 



På torsdagen var det besök på iPad-skolan Honywood Community Science School. Jag har besökt ca 8 skolor i England tidigare, men ingen med 1:1-lösning. Det som fascinerade mig med denna skola var främst rektorn Mr Williams, som sa många kloka ord, bl.a "If learning is a life long thing we will never see the end of it". Han var inspirerande och pratade om att se varje individ. Att varje person ska utvecklas i jämförelse med sig själv och inte i jämförelse med andra eftersom vi alla har olika förutsättningar. Hans personal har också stor frihet att inspirera och undervisa men de bör vara moderna och inte använda sig av katederundervisning.

Eleverna som guidade och diskuterade med oss besökare var mycket trevliga och seriösa. De svarade glatt på alla frågor och visade upp sina arbeten och reflektioner på iPads. De har inte så många lärappar på iPadsen, utan använder mest ShowBie. De har inte heller problem med att elever spelar under lektionerna, något som kan vara ett problem på många skolor i Sverige.

På torsdagkvällen fick vi chansen att mingla och äta trerätters middag på anrika the Brewery. Läraren Srini Swaminathan som föreläste hade anammat Ghandis ordspråk "be the change". Han berättade om hur han arbetar i sitt klassrum, att han måste göra galna saker och göra det bästa av de knappa resurser som man ibland kan ha. Mycket intressant att lyssna på hans lärarkarriär, förebilder och liv i Indien. 

På fredagen var det dags för besöket på BETT-mässan som var gigantisk i jämförelse med SETT. Det var häftigt att bara gå runt och titta på allt, men en stor del var anpassat efter de brittiska styrdokumenten och inget som vi direkt kan använda. Ett tips som jag tänker testa är dock Symbaloo, som är ytterligare en länksamlingssida, likt Pearltrees.

På eftermiddagen fick vi lyssna på Christian Lundahls föreläsning om IKT och formativ bedömning.  Jag spelade in föreläsningen, som ligger olistad på youtube, eftersom filmen inte blev så bra. Med ett par hörlurar så fungerar det att lyssna ett tag i alla fall. Christian pratade bl.a om "Plickers" som testas av en av mina kollegor på mellanstadiet. Verkar bra för de som inte har 1:1 lösning!

Efter en fortbildningsresa som denna har man många intryck att bearbeta vid hemkomsten. Det har varit en lärorik resa och jag hoppas att flera kollegor ute i landet får chansen att åka på liknande arrangemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar