söndag 11 maj 2014

Ledarskapsförklaring

Under terminens gång har vi på Djurgårdsskolan i Eskilstuna fått arbeta med att skriva vår ledarskapsförklaring. Ungefär som en PYT (praktisk yrkesteori) men utan att behöva koppla så mycket till forskning. Stommen var att fundera på vad man gör som ledare och varför. Fokus skulle ligga på tre positiva egenskaper och på ett utvecklingsområde. Skolledningen tillsammans med skolans förstelärare med inriktning ledarskap, hade diskuterat fram uppgiften.

Jag tycker att det har varit en väldigt givande övning. Först hade försteläraren en workshop med oss, där vi fick tillfälle att diskutera gott ledarskap, förebilder etc. Sedan veckan efter fick vi tid att sätta oss att skriva (50 min, kort om tid, men tankeverksamheten hade redan startat). Själv så skrev jag ner mina tankar hemma i stället för på arbetstid, men det var bra att tiden gavs till oss. "De flesta bra idéer kommer under en promenad eller på en pub" var det någon som sa, och det ligger något visst i det - i alla fall hos mig. På jobbet är det så mycket annat som ska göras och det kan vara svårt att hitta rätt fokus ibland.

Den närmaste chefen fick sedan läsa ledarskapsförklaringen och återkomma med kommentarer. Därefter parades vi slumpmässigt ihop med en person från arbetslaget för att läsa varandras texter och ge och få ytterligare feedback. Vi fick även tid till att diskutera några olika scenarion i klassrummet och tänka på hur vi skulle hantera dem, med utgångspunkt från våra ledarskapsförklaringar. Tanken är att dessa dokument inte ska bli liggande, utan att vi nu ev ska arbeta om dem och ta fram dem inom en snar framtid igen. Förhoppningsvis med sin mentorskollega för det finns nog stora vinster i att lära känna sin mentorskollega mer på djupet.

Ett "tips" i all välmening: påbörja din ledarskapsförklaring redan idag. Lärorikt, nyttigt och roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar